Moestuin

Seizoenen: het jaar rond

Door de ogen van een deelnemer

Soms, tijdens het werken in de moestuin ‘ t Hammetje, leun ik op mijn schop en kijk met tevredenheid en genoegen om mij heen. Wat een mooie plek is dit toch, mijmer ik.Het voelt zo geborgen en veilig.

Al twee jaar lang trekken de seizoenen aan mij voorbij, al twee jaar lang laat de natuur zien wat zij kan. Ze blijft mij verbazen, elke dag is anders. Het is zo bijzonder elke keer weer, dat uit het kleinste zaad, een pompoen groeit of courgette.

Samen verbouwen we nog meer in de moestuin. Onder andere snijbiet, ui, bonen, aardbeien en andijvie. De groenten en het fruit worden gebruikt en verwerkt in de keuken van Land in Zicht. Er wordt soep van gemaakt of iets anders. Tussen de middag eten we altijd een verse lunch.

Een belangrijke taak is om de planten in de moestuin water te geven. Dat moet elke dag gebeuren, behalve als het geregend heeft. Op hele warme dagen is het extra belangrijk dat ze veel water krijgen.

Niet alleen mensen vinden de moestuin prachtig, ook mollen en veldmuisjes beleven er veel plezier aan. Als we bezig zijn in de moestuin met het planten van andijvie bijvoorbeeld, stuiten we nog weleens op een ondergrondse tunnel van een mol of muis. Op de plek waar nu paprika’s staan, lijkt het een grote verzameling van tunnels te zijn.

Er is ook een project op Land in Zicht waar schoolkinderen een eigen stukje moestuin hebben. Zij komen op maandagmiddag en worden begeleid door een medewerker van Land in Zicht.

Over een paar maanden kunnen we ons laten verwonderen door de Tuinderij, de moestuin op de nieuwe locatie. Die staat nu volop in bloei, het ziet er prachtig uit! Zij zal even bijzonder worden, op haar eigen unieke wijze.

– Nienke