Tuinderij

Welkom bij Tuinderij Land in Zicht: een zelfoogst- en pluktuin aan de rand van Amersfoort Vathorst. Hier verbouwen onze deelnemers onder begeleiding van tuinder Nienke en vrijwilligers op ecologische wijze groenten, fruit, kruiden en bloemen.

Schrijf je alvast in voor de interesselijst om in 2023 te komen oogsten. Dan houden wij je op de hoogte zodra je je kan inschrijven!

tuinder nienke
oogst
Bos bloemen bloemenpluktuin
groentebed met bloemenstrok

Oogstdeel

We verkopen onze groenten via oogstdelen. Met een oogstdeel mag je elke week je eigen groenten uit de grond trekken. Zo eet je met de seizoenen mee, verser dan vers. En natuurlijk geniet je ook mee van de prachtige tuin en de natuur.

We telen zo’n vijftig soorten gewassen. Het seizoen begint met raapstelen, spinazie en rabarber. In de zomer zijn er volop tomaten, bonen en courgettes te oogsten en in de herfst kun je genieten van boerenkool, knolselderij en pompoenen. Met de wekelijkse oogstmail geven we je oogstinstructies, bewaartips en inspiratie voor recepten.

Doe je mee? Superleuk! Hieronder lees je alle praktische informatie.

Boerenkool
Wortel
Tuinbewerking lichte machines
rode kool

Oogstaandeel
We werken dit jaar met een solidaire betaling waarbij wij een minimum en een maximumprijs hanteren. Onze wens is om gezond en lokaal voedsel toegankelijker te maken en via deze manier willen we daaraan bijdragen.

Mensen die minder te besteden hebben dragen minder bij, mensen die meer te besteden hebben dragen meer bij. Je kiest naar eigen inzicht welke prijs jij betaalt, dit gebeurt op basis van vertrouwen en hoef je niet te verantwoorden.

 • Minimum prijs per persoon 300 euro
  (€9,50 per week)
 • Standaard prijs per persoon 350 euro
  (€11 per week)
 • Maximum prijs per persoon 450 euro
  (€14 per week)

Voor kinderen betaal je €15 x leeftijd kind

Voorbeeld
Gezin met twee kinderen van 2 en 4 kiest voor de standaardprijs en betaalt 790 euro

2x 350 euro (2 volwassenen)
1x 30 euro (2 jaar x 15 euro)
1x 60 euro (4 jaar x 15 euro)

Aanmelden
Voor het seizoen 2023 komen er plekken vrij voor nieuwe oogstleden. Aanmelden kan binnenkort! Schrijf je nu alvast in voor de interesselijst.

Openingstijden

Dinsdag 9.00 – 16.00 uur
Woensdag 9.00 – 16.00 uur
Donderdag 9.00 – 16.00 uur
Vrijdag 9.00 – 16.00 uur
Zaterdag 9.00 – 16.00 uur

Kun je een keer niet komen dan mag je iemand vragen om je te vervangen.

Meenemen
Je neemt je eigen oogstgereedschap mee, zoals een mesje en een schaar. Neem ook een mand of tas mee om de oogst veilig naar huis te vervoeren. Doe geschikte kleding en schoenen aan, want het kan modderig zijn op de tuin.

Bloemen en fruit
De bloemen (en in de toekomst het kleinfruit) zitten niet in het oogstdeel, maar verkopen we los. Meer info over de bloementuin vind je hieronder. In het oogstdeel zitten wel kruiden.

Oogstaanbod
Je mag gemiddeld 5-7 verschillende groentes per week verwachten, ongeveer 32 weken lang. Het seizoen loopt (afhankelijk van het weer) van mei tot december. In het voor- en najaar is het aanbod soms iets minder, in de zomer vaak veel meer. We delen met elkaar van de oogst.

Via de wekelijkse oogstmail krijg je te horen wat er die week geoogst kan worden. Hoe je dat doet leggen we uit door middel van oogstfilmpjes en een omschrijving. Op de tuin zie je aan de hand van de oogstborden waar de groenten staan en er is altijd iemand aanwezig om je te helpen.

Voorbeeldoogst één persoon
1 komkommer OF 1 courgette
1 kropsla OF 1 andijvie1 portie wortels
1 portie tomaten
1 portie aardappel
1 bosje kruiden

Voorbeeldoogst gezin met twee kinderen
1 komkommer EN 1 courgette
1 kropsla EN 1 andijvie
2 porties en 2 kinderporties wortel
2 porties en 2 kinderporties tomaten
2 porties en 2 kinderporties aardappel
2 bosjes kruiden

Oogsten met kinderen

Vrijwilliger worden?


“Iedere keer dat ik hier ben leer ik weer iets nieuws!” – vrijwilliger

Op onze Tuinderij hebben we een aantal enthousiaste vrijwilligers. Vind je het leuk om mee te werken? Bijvoorbeeld naast je studie of baan, als je met pensioen bent of als je gewoon een tijdje wat anders wilt. Samen met de tuinder en deelnemers is er genoeg te doen: zaaien, planten, onkruid wieden, snoeien, tomaten dieven en komkommers indraaien. Je hoeft geen ervaring te hebben met tuinieren, je leert het vanzelf. We verwachten van onze vrijwilligers dat ze zelfstandig kunnen werken en zich voor een dag(deel) op een doordeweekse dag willen verbinden aan de tuin.

Zin om de tuin in te gaan? Neem dan contact op met Land in Zicht dan nodigen we je uit voor een kennismaking!

Elke eerste zaterdag van de maand organiseert Land in Zicht een meewerkochtend. Om 10.00 uur gaan we lekker aan de slag en om 12.00 uur sluiten we voldaan af. Kom je ook?

Tuinderij
Tuinderij
Tuinderij
Tuinderij

Bloemenpluktuin

In het zomerseizoen (vanaf 27 juli) kan iedereen komen genieten van onze bloemenpluktuin. We telen prachtige bloemen, zoals dahlia’s, goudsbloemen, zinnia’s en cosmea. Het is heerlijk om door te bloementuin te lopen, zoemende bijen te horen en vlinders te zien fladderen.

Een bos bloemen plukken gaat heel gemakkelijk. Je leent een schaartje bij de ingang van de bloemenpluktuin en plukt de bloemen die jij mooi vindt. Loop lekker rond en laat je verrassen door alles wat er groeit en bloeit. Als je klaar bent, kun je een elastiekje om de bos doen en deze opmeten. De grootte van het bosje bloemen bepaalt de prijs. Het bedrag kan je via een Tikkie overmaken (instructies staan bij de ingang) of in een potje stoppen.

Spelregels voor het bloemenplukken:

 • Kinderen zijn altijd welkom, maar wel onder begeleiding van een volwassene
 • Gebruik altijd een schaartje om de bloemen te plukken
 • Knip het liefst boven een bladpaar (twee bladeren), zo groeien er weer nieuwe bloemen
 • Wees een beetje voorzichtig met de bloemen en lief voor de tuin

Geniet van het bloemenplukken!

Zorg voor mens en aarde op de Tuinderij

In onze tuin zorgen we goed voor de bijen, hommels, vlinders, vogels en egeltjes. We zaaien bloemen, planten bomen en struiken en houden wat rommelige hoekjes waar beestjes kunnen schuilen. We houden de grond gezond en vruchtbaar door biologische potstalmest en compost toe te voegen en groenbemesters in te zaaien. Alle groenten zijn onbespoten en met aandacht voor de natuur gekweekt. Je oogst ze lokaal, zo is het aantal voedselkilometers minimaal. Omdat je de verse groenten zelf uit de grond trekt is verpakkingsmateriaal overbodig.

De Tuinderij onderhouden we samen met onze zorgdeelnemers. Hier is iedereen welkom zoals hij is. Het is bewezen dat het zijn in de natuur een goede invloed heeft op de gezondheid. We werken en genieten samen met onze neuzen in de frisse lucht en onze handen in de aarde.

De zorg voor mens en aarde past helemaal binnen de doelstellingen van Toekomstfonds Amersfoort, die de ontwikkeling van de tuin mede mogelijk maakt.

Tuinderij
Dahlia

Wil jij ook bij ons aan de slag? Kom langs of…

NEEM CONTACT OP