Tuinderij

Welkom bij tuinderij Land in Zicht: een zelfoogst- en pluktuin aan de rand van Amersfoort Vathorst. Hier verbouwen onze (zorg)deelnemers onder begeleiding van tuinders Aniek en Nienke en vrijwilligers op ecologische wijze groenten, fruit, kruiden en bloemen.

Openingstijden en adres
Vanaf Mei openingstijden: dinsdag t/m zaterdag: 9:00 – 16:00 uur
Adres: Achterhoekerweg 19, 3826 NA Amersfoort

Je bent in het seizoen op bovenstaande openingstijden van harte welkom om de tuinderij te bezoeken en een kijkje te nemen in de de mini pop-up winkel met keramiek- en houtproducten. Losse verkoop van groenten is helaas niet mogelijk.

Let op: boven de 30°C werken we met een tropenrooster, dan gelden deze aangepaste openingstijden: dinsdag t/m zaterdag: 8:00 – 14:00 uur.

Groenten & kruiden oogsten
Een heel seizoen groenten en kruiden oogsten kan met een oogstdeel. De oogstdelen voor het gehele seizoen zijn uitverkocht.
Vanaf nu verkrijgbaar: de zomerstrippenkaart. 


Bloemen plukken
Kom vanaf 15 juni 2024 weer spontaan een bos bloemen plukken tijdens de openingstijden of bestel online alvast een van de bloemenplukkaarten, ook leuk als cadeau:

tuinder nienke
oogst
Bloemenpluktuin
groentebed met bloemenstrok

Oogstdelen

We verkopen onze groenten via oogstdelen. Met een oogstdeel mag je elke week je eigen groenten uit de grond trekken. Zo eet je met de seizoenen mee, verser dan vers. En natuurlijk geniet je ook mee van de prachtige tuin en de natuur.

We telen zo’n vijftig soorten gewassen. Het seizoen begint met raapstelen, spinazie en tuinbonen. In de zomer zijn er volop tomaten, bonen en courgettes te oogsten en in de herfst kun je genieten van boerenkool, knolselderij en pompoenen. Met de wekelijkse oogstmail geven we je oogstinstructies, bewaartips en inspiratie voor recepten.

Doe je mee? Superleuk! Hieronder lees je alle praktische informatie.

Boerenkool
rode kool
Oogstdeel

We werken dit jaar met een solidaire betaling waarbij wij een minimum en een maximumprijs hanteren. Onze wens is om gezond en lokaal voedsel toegankelijker te maken en via deze manier willen we daaraan bijdragen.

Mensen die minder te besteden hebben dragen minder bij, mensen die meer te besteden hebben dragen meer bij. Je kiest naar eigen inzicht welke prijs jij betaalt, dit gebeurt op basis van vertrouwen en hoef je niet te verantwoorden.

 • Minimum prijs per persoon €335,-
  (€10,50 per week)
 • Standaard prijs per persoon €385,-
  (€12 per week)
 • Maximum prijs per persoon €485,-
  (€15 per week)

Voor kinderen betaal je €15 x leeftijd kind

Voorbeeld
Gezin met twee kinderen van 2 en 4 kiest voor de standaardprijs en betaalt €860,-

2x 385 euro (2 volwassenen)
1x 30 euro (2 jaar x 15 euro)
1x 60 euro (4 jaar x 15 euro)

Aanmelden

We hebben 20 plekjes voor de zomerstrippenkaart.

Let op: kinderen zijn van harte welkom, onder begeleiding van een volwassene. Een kinder-oogstdeel is daarom enkel in combinatie met volwassene – oogstdeel.

 

Openingstijden & adres (in het seizoen):
Dinsdag 9.00 – 16.00 uur
Woensdag 9.00 – 16.00 uur
Donderdag 9.00 – 16.00 uur
Vrijdag 9.00 – 16.00 uur
Zaterdag 9.00 – 16.00 uur

Kun je een keer niet komen, dan mag iemand anders voor jou komen oogsten.

Meenemen

Je neemt je eigen oogstgereedschap mee, zoals een mesje en een schaar. Neem ook een mand of tas mee om de oogst veilig naar huis te vervoeren. Doe geschikte kleding en schoenen aan, want het kan modderig zijn op de tuin.

Bloemen en fruit

De bloemen (en in de toekomst het kleinfruit) zitten niet in het oogstdeel, maar verkopen we los. Meer info over de bloementuin vind je hieronder. In het oogstdeel zitten wel kruiden.

Oogstaanbod

Je oogst gemiddeld 5-7 verschillende groentes per week, ongeveer 32 weken lang. Het seizoen loopt (afhankelijk van het weer) van begin mei tot half december. In het voor- en najaar is het aanbod soms iets minder, in de zomer vaak veel meer. We delen met elkaar van de oogst.

Via de wekelijkse oogstmail krijg je te horen wat er die week geoogst kan worden. Hoe je dat doet leggen we uit door middel van oogstfilmpjes en een omschrijving. Op de tuin zie je aan de hand van de oogstborden waar de groenten staan en er is altijd iemand aanwezig om je te helpen.

Voorbeeldoogst één persoon

1 komkommer OF 1 courgette
1 kropsla OF 1 andijvie
1 portie wortels
1 portie tomaten
1 portie aardappel
1 bosje kruiden

Voorbeeldoogst gezin met twee kinderen

1 komkommer EN 1 courgette
1 kropsla EN 1 andijvie
2 porties en 2 kinderporties wortel
2 porties en 2 kinderporties tomaten
2 porties en 2 kinderporties aardappel
2 bosjes kruiden

Oogsten met kinderen

Vrijwilliger worden?

Bij onze Tuinderij zoeken we voortdurend naar nieuwe vrijwilligers die ons team kunnen versterken. Als vrijwilliger heb je de mogelijkheid om actief bij te dragen aan een duurzaam initiatief en om in een groene omgeving nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

We zoeken nu nog extra handen op dinsdag en woensdag.

“Iedere keer dat ik hier ben leer ik weer iets nieuws!” – vrijwilliger

Op onze tuinderij hebben we een groep enthousiaste vrijwilligers. Vind je het leuk om mee te werken? Bijvoorbeeld naast je studie of baan, als je met pensioen bent of als je gewoon een tijdje wat anders wilt. Samen met de tuinder en (zorg)deelnemers is er genoeg te doen: zaaien, planten, onkruid wieden, snoeien, tomaten dieven en komkommers indraaien. Je hoeft geen ervaring te hebben met tuinieren, je leert het vanzelf. We verwachten van onze vrijwilligers dat ze zelfstandig kunnen werken en zich voor een dag(deel) willen verbinden aan de tuin. Dat kan op dinsdag, woensdag en vrijdag. In de ochtend werken we van 9.00 tot 12.30 uur en in de middag van 13.00 tot 16.00 uur. Halverwege drinken we gezellig koffie met elkaar.

Meewerkochtend

Vanaf mei t/m december organiseren we iedere zaterdag een meewerkochtend. Van 10:00 – 12:00 uur steken we met elkaar de handen uit de mouwen op de Tuinderij. Kom je ook? 

Tuinderij
Tuinderij
Tuinderij
Tuinderij

Bloemenpluktuin – open vanaf 15 juni

In de zomer hebben we een prachtige bloemenpluktuin! Vanaf medio juni tot half oktober kan iedereen komen genieten van de prachtige dahlia’s, goudsbloemen, zinnia’s en meer. Het is heerlijk om door te bloementuin te lopen, zoemende bijen te horen en vlinders te zien fladderen.

Een bos bloemen plukken gaat heel gemakkelijk. Je leent een schaartje bij de ingang van de bloemenpluktuin en plukt de bloemen die jij mooi vindt. Loop lekker rond en laat je verrassen door alles wat er groeit en bloeit. Als je klaar bent, kun je een elastiekje om de bos doen en deze opmeten. De grootte van het bosje bloemen bepaalt de prijs. Je kunt al vanaf €7,50 een bosje komen plukken en een kinderbosje kost €3,00. Het bedrag kan je via een Tikkie overmaken (instructies staan bij de ingang) of in een potje stoppen.

Cadeautje voor een ander of voor jezelf? Klik hieronder op de bloemenplukkaart naar keuze en bestel online!

Cadeaukaart bloemenplukbon
Cadeaukaart bloemenplukstrippenkaart
Cadeaukaart bloemenplukker

Spelregels voor het bloemenplukken:

 • Kinderen zijn altijd welkom, maar wel onder begeleiding van een volwassene
 • Gebruik altijd een schaartje om de bloemen te plukken
 • Wees een beetje voorzichtig met de bloemen en lief voor de tuin

Zorg voor mens en aarde

In onze tuin zorgen we goed voor de bijen, hommels, vlinders, vogels en egeltjes. We zaaien bloemen, planten bomen en struiken en houden wat rommelige hoekjes waar beestjes kunnen schuilen. We houden de grond gezond en vruchtbaar door biologische potstalmest en compost toe te voegen en groenbemesters in te zaaien. Alle groenten zijn onbespoten, kunstmestvrij en met aandacht voor de natuur gekweekt. Omdat je de verse groenten zelf uit de grond trekt is verpakkingsmateriaal overbodig en het aantal voedselkilometers minimaal.

De tuinderij onderhouden we samen met onze (zorg)deelnemers. Hier is iedereen welkom zoals hij is. We werken en genieten samen met onze neuzen in de frisse lucht en onze handen in de aarde.

De zorg voor mens en aarde past helemaal binnen de doelstellingen van Toekomstfonds Amersfoort, die de ontwikkeling van de tuin mede mogelijk maakt.